NUTELLA ZE ŚLIWEK
3 kg śliwek węgierek
800 g cukru
3 opakowania cukru waniliowego
100 g gorzkiego kakao
Śliwki umyć, rozdrobnić mikserem na niewielkie cząstki. Gotować z cukrem ok. 3 godz. na małym ogniu, często mieszając, aż powidła stężeją. Później dodać cukier waniliowy i kakao, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 20 minut
Gorące przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i poczekać aż ostygną. Można dodatkowo dla bezpieczeństwa pasteryzować . SMACZNEGO ;-)
No, no! Coś takiego! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest zdrowsza niż ta ze sklepu.
Trzeba będzie spróbować...
Pozdrawiam,
MamaEmi
Gorąco polecam ;-)Dziękuje za informacje dotyczącą komentarzy. Buziaki dla Emilki <3
OdpowiedzUsuńŚwiadomość ,ze chociaż niektórzy rodzice zagladają na "naszego bloga " jest dla mnie budująca bo widzę sensowność mojego działania. Pozdrawiam wszystkich ;-)
A i owszem, zaglądają! :)
OdpowiedzUsuń~MamaEmi
;-)
OdpowiedzUsuńNutella przepyszna, tydzień temu spróbowałam z 1/3 porcji.
OdpowiedzUsuńDziś już robię z całej :)
Mama Adrianka
Cieszę się bardzo!bardzo! bardzo ;-)
Usuń